Santa Coloma desapareguda

SCDesapareguda

Aquest llibre és un àlbum fotogràfic que ofereix un passeig pels paissatges rurals i urbans de la vila des dels inicis del segle XX fins a la dècada dels setanta. Les fotografies del llibre són un mirall que reflecteix les transformacions al llarg del temps i ens descobreixen una realitat diferent de l'actual. Passejareu pels carrers més antics de Santa Coloma on trobareu les masies més importants i les construccions més emblemàtiques i també el naixement dels diferents barris, alhora que veureu com vivien els colomencs i colomenques en diferents èpoques.

San Jerónimo de la Murtra

 

El monasterio de San Jerónimo de la Murtra, situado en la milenaria Badalona, llegó a ser durante siglos un punto neurálgico del humanismo y motor de los cambios que acontecieron en el mundo en los siglos XV y XVI. Reyes y grandes personajes buscaron la paz y la sabiduría que los monjes jerónimos del cenobio les transmitían.

 

El descubrimiento de América y su posterior colonización no se pueden entender sin el monasterio que fundó un rico mercader llamado Betran Nicolau en 1416. Personajes como Cristóbal Colón, Ramón Pané (el primer etnólogo del Nuevo Mundo) y Francisco de Bobadilla (aquel que encadenó a Cristóbal Colón) siempre estuvieron vinculados al monasterio.

 

Reyes como Juan II de Aragón, los Reyes Católicos, Carlos V o Felipe II no solo estuvieron en el lugar, sino que lo eligieron como baluarte de su reino. Pero San Jerónimo de la Murtra engloba, además de la presencia de personajes ilustres, historias de todo tipo, como la de un jardinero jerónimo que fue reclutado para crear los jardines del monasterio de Yuste, última morada del emperador Carlos V. Más tarde, fue elegido por Felipe II para crear los jardines de uno de los grandes símbolos de la cristiandad y de la monarquía española, el monasterio del Escorial.

 

La simbología que se esconde tras las bellas claves de bóveda y los rostros enigmáticos que se encuentran en las ménsulas del claustro serán desveladas, con sorprendentes conclusiones que traspasarán lo heterodoxo. 

El misterio y los milagros también tienen su espacio, apariciones marianas, curaciones milagrosas o exorcismos que realizaron los monjes jerónimos de San Jerónimo de la Murtra dotan a este lugar de una fuerza y profundidad que pocos lugares en el mundo tienen.

San Jerónimo de la Murtra

SAN JERÓNIMO DE LA MURTRA. EL MONASTERIO OLVIDADO QUE CAMBIÓ EL MUNDO
Titulo del libro
SAN JERÓNIMO DE LA MURTRA. EL MONASTERIO OLVIDADO QUE CAMBIÓ EL MUNDO
MARTÍNEZ GÓMEZ, CRISTÓBAL

16,00 €

100 anys de l'Església Major de Santa Coloma de Gramenet 1915 - 2015

Amb aquest llibre es conmemora el centenari de l'Eslgésia Major de Santa Coloma de Gramenet. El llibre ens ofereix un repàs per la història recent de la nostra ciutat, de com va passar de ser un petit poble a les a fores de Barcelona fins a convertir-se en la urbs que és avui dia. Per a fer-ho compta amb un extens recopilatori de fotografies, de les activitats dutes a terme per la parròquia així com dels principals events esdevinguts que han marcat la història de la nostra ciutat.

 

PVP: 18€

 

100 anys de l'Església Major de Santa Coloma de Gramenet

100 ANYS DE L'ESGLÉSIA MAJOR DE SANTA COLOMA DE GRAMANET, 1915-2015
Titulo del libro
100 ANYS DE L'ESGLÉSIA MAJOR DE SANTA COLOMA DE GRAMANET, 1915-2015
CLAVELL, MAGDA; LÓPEZ, JOAN; NOGUERA, ALBERT; OLIVÉS, JORDI; RICO, AGUSTINA

18,00 €

De suburbi a ciutat (Exhaurit)

 

suburbiciutat

La colomenca Odei Arantxustegui-Etxearte ens porta "De Suburbi a Ciutat: El Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet", una crónica sobre aquest episodi de finals de la dictadura i principis de la transició. L'Odei és periodista de El Punt Avui.

Sinòpsi:

Aquesta és la crònica d'una revolució pacífica en ple suburbi metropolità. Durant els últims anys del franquisme i la transició, Santa Coloma de Gramenet era un municipi perifèric desbordat per l'allau migratòria, mancat dels serveis més bàsics i castigat per l'especulació. Les parròquies, els centres socials, les comissions de barri i les associacions de veïns van tramar un potent moviment reivindicatiu que va saber passar de la protesta a la proposta el 1978. El Pla Popular va esdevenir l'eina de transformació del suburbi en una ciutat digna. Fou un projecte urbanístic alternatiu, gestat en un procés de articipació pioner i coordinat per l'arquitecte Xavier Valls, amb què veïns i professionals van demostrar la capacitat de canvi de la lluita urbana.

 

Preu: 15,00€

Vicenç Llorca

 Niàgara

moviment en la quietud,
despertaràs en el saltant,
aigua que et dius tro d'aigua.
vindrem llavors,
sense condicions ni aspereses,
sencillament a recollir el teu brogit
una fina pluja esclarada,
a lliurar-nos com en l'oració,
a l'iris que descobreix la teva caiguda.
No hi haurà sol ni fosca,
cos ni ombra:
plata ben fresca
ens xiularà a la pell
sota l'aigua que es troba,
l'aigua suspesa,
l'aigua volàtil,
l'aigua que assumirà
un estrany i màgic sentit de cel.
Vindrem llavors
a sentir incrustada en els ulls
la imatge més propera
a la creació.
            I esperarem la terra.

 

Carlos Vitale

Foto Carlos Vitale

 

 

DESCORTESÍA DEL SUICIDA

En la estación de Can Boixeres una mujer protestaba por la detención de los trenes. En la estación de Sants un hombre se había arrojado a las vías. En la estación de Can Boixeres una mujer protestaba por los constantes suicidios en las horas de máxima afluencia de público.

 

<